Při hypertenzi
Co omezit ve stravě při vysokém krevním tlaku:
1.Především u každého jedince je nutné omezit sůl,
protože vztah mezi hypertenzí a zvýšeným příjmem soli je zcela
nepochybný. Příjem soli u naší populace povětšině přesahuje 10 g,
některé studie jak u nás, tak také v sousedním Německu dokumentují, že
průměrný denní příjem soli je asi 13-15 g. V praxi to znamená, že i
zdraví jedinci by měli snížit příjem soli asi na polovinu, u hypertoniků
by to měla být maximálně třetina dosud konzumované průměrné dávky
2. S omezením soli souvisí také určitá opatrnost při konzumaci
minerálek. Je třeba si všimnout, jaké množství minerálních látek je
přítomno, zejména jaký je obsah sodíku, a podle toho pak volit
minerálky. V každém případě je vhodnější konzumovat spíše tzv.
bezsolutovou vodu, tj. nápoje prakticky bez
iontů.
3. S omezením soli (ale také tuku) výrazně souvisí
konzumace uzenin.
Naprostá většina obsahuje poměrně značné množství soli a dále také
nasyceného tuku. Ten je především značnou energetickou zátěží, zejména
je ale nevhodný u jedinců, kteří mají mít dietu zaměřenu i
antiskleroticky. Je vhodné vědět, že i např. šunka a tzv. dietní párky
obsahují povětšině alespoň 20 % tuku. Některé nedietní salámy obsahují
až kolem 50 %
tuku.
4. V rámci antisklerotické diety je
žádoucí nejen omezení uzenin, ale
vůbec omezení masa, zejména tzv. červeného. Obsahuje hodně tuku s
nasycenými mastnými kyselinami, je proto energeticky hodně bohaté. V
rámci diety je vhodné omezit jednak množství tuku s nasycenými mastnými
kyselinami, jednak konzumovat potravu celkově energeticky méně náročnou.
Místo zmíněného červeného masa je vhodné zařadit tzv. bílé maso, tj.
zejména drůbež a ryby. Konkrétně právě ryby jsou většinou velmi vhodné,
protože obsahují také tzv. omega 3 mastné kyseliny, které působí
antiskleroticky. Doporučuje se, aby týdenní dávka ryb byla alespoň 2 x
200g.
5. V souvislosti s omezením nasycených tuků je ale nutno
upozornit, že
to neznamená omezit používání kvalitních olejů. Naopak použití olejů s
vysokým obsahem mono- a polynenasycených mastných kyselin je vhodné a
možno říci přímo nutné. Vždyť například zmíněné omega 3 mastné kyseliny
jsou přítomné jen v olejích. Tyto nenasycené mastné kyseliny jsou
potřebné pro správné imunitní pochody a také pro správnou činnost mozku.
Nutno jen připomenout, že tepelné zpracování ruší dvojné vazby, takže
takovýto tepelně zpracovaný pokrm i na vysoce kvalitním oleji svoje
nutriční výhody ztrácí, zbývá vlastně jen určitá energetická hodnota
tuku.
6.Je nutné také omezit alkohol. V žádném případě nejen není vhodné, ale
je přímo nebezpečné pro zhoršení hypertenze, konzumovat pravidelně větší
množství alkoholu. V tomto směru je nutné upřesnění kvanta
konzumovaného alkoholu. Byla uvedena maximální dávka 60 g čistého
alkoholu za den (podle názorů některých odborníků na výživu platné s
přihlédnutím k hypertenzi). Řada zpráv z poslední doby však ukazuje, že
pravidelná konzumace alkoholu v množství větším než 30 g/den vede u
většiny osob k postupnému poškozování mozku, zejména jeho šedé kůry, s
následným postupným úbytkem řady funkcí s tím souvisejících. Konkrétně
to znamená, že pro většinu lidí lze jako neškodnou dávku považovat např.
jen 3 dcl vína, přibližně 2 lahvičky piva po 0,3 litru, či 75 ml 40 %
alkoholu. Z hlediska složení alkoholu za nejvhodnější je možno považovat
víno, zejména červené. Koncentráty zvyšují riziko rakoviny jícnu a
žaludku, při konzumaci piva jsou zase některými autory popisovány
zvýšené počty rakoviny tlustého střeva. Mimo popisovaný nepříznivý vliv
alkoholu na játra, mozek, či zvýšené riziko vzniku nádorů je na místě si
uvědomit, že alkohol je energeticky značně bohatý, zmíněné množství
alkoholického nápoje odpovídá z hlediska energie (tj. kalorií) alespoň
3 rohlíkům.
7.K dalším dietním opatřením pro naprostou většinu osob patří
omezení
celkového příjmu potravy. Většina hypertoniků je buď obézních, nebo mají
alespoň nadváhu, proto je nutné omezení celkového energetického příjmu.
Prakticky to znamená již výše zmíněné omezení tučného masa, salámů, ale
také alkoholu. Většinou je ale také žádoucí omezení celkových
sacharidů, zejména tzv. volných cukrů. Znamená to omezit moučná a sladká
jídla. Zde je nutno připomenout, že většina oblíbených nápojů, jako
Coca-cola, Fanta a podobně, obsahují hodně cukru (například 1 litr
Coca-coly má více než 80 g cukru, tj. cca 11 kostek cukru po 7
gramech). 8. Naopak v rámci zaměření diety jak vzhledem k poruše
metabolismu
sacharidů, tak i z řady jiných důvodů je vhodná konzumace většího
množství vlákniny. Konkrétně to znamená více zeleniny a ovoce, z
moučných produktů je pak vhodné upřednostnit tmavý chléb, tmavé pečivo,
dalamánky a podobně.U diety při hypertenzi platí, podobně jako u
naprosté většiny dalších
diet, požadavek, aby dieta byla připravena pro konkrétního jedince podle
toho, jakou chorobou trpí, přesněji, jaká rizika se u něho projevují.
zdroj diety.doktorka.cz