Při Warfarinu


Dieta při léčbě warfarinem

Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu.Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kosti a ukládání glukozy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.

Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného warfarinem může vážně ohrozit.

Zdroje vitamínu K

  • listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát),
  • vojtěška,
  • špenát,
  • květák,
  • čekanka,
  • listy pampelišky,
  • rukola,
  • polníček,
  • petrželová nať,
  • kopr,
  • řeřicha,
  • kysané zelí,
  • zelený čaj,
  • bylinné čaje,
  • luštěniny,
  • játra,
  • drůbež,
  • telecí maso

Obsah vitamínu K v některých potravinách (uvedeny jsou pouze potraviny s obsahem vyšším než 200mg/100g)

Potravina Vitamín K (mg/100g) Brokolice syrová 130 - 200 Brokolice vařená 270 Celer - lodyha 300 Fenykl 240 Kapusta listová 817 Kopr 400 Květák 170 - 300 Pažitka 380 Petržel - nať 620 - 700 Řeřicha 57 - 300 Salát hlávkový 120 - 200 Špenát 335 - 500 Zelí kysané 62 - 1540 Zelí červené 15 - 300 Pšenice naklíčená 350 Sojová mouka 200 Sojový olej 193 - 542 Olivový olej 200 - 400 Zelený čaj 712 Kuře - maso/srdce 300/720

Zásady diety

Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K.

Výběr potravin

Maso vepřové a ryby nízký obsah vitamínu K - lze konzumovat dle zásad správné výživy.Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno - doporučuje se malý příjem drůbeže, hovězího, telecího masa. Játra nejsou povolena.
Mléko
a mléčné výrobky lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty pouze v malém množství - obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K).
Vejce:
bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
Tuky:
řepkový, slunečnicový olej, máslo mají malé knožství vitamínu K.Olivový a sójový olej používat pouze v nepatrném množství.
Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.

Ovoce- je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.

Zelenina - Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.

Obiloviny - Bez omezení.

Luštěniny - Dodržovat pravidelné množství luštěnin.

Nápoje - Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.

Alkohol - Je povoleno pít 1 drink denně (0,5l piva nebo 2dcl vína nebo 0,5dcl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení!

Koření - Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.

Upozornění

Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky