Při Warfarinu
Dieta při léčbě warfarinem
Warfarin je lék užívaný k prevenci vzniku krevních sraženin (trombů) v cévním řečišti a v srdci. Jeho účinek je založený na blokování účinku vitamínu K v organismu.Vitamín K je látka rozpustná v tucích s vlivem na srážení krve, na stavbu kosti a ukládání glukozy do zásoby v játrech. Doporučená denní dávka vitamínu K: muži = 80 µg, ženy = 70 µg.
Pokud jeho příjem potravou kolísá, mění se i srážlivost krve, což je situace, která pacienta léčeného warfarinem může vážně ohrozit.
Zdroje vitamínu K
- listová zelenina (brokolice, kapusta, růžičková kapusta, zelí, čínské zelí, hlávkový salát),
- vojtěška,
- špenát,
- květák,
- čekanka,
- listy pampelišky,
- rukola,
- polníček,
- petrželová nať,
- kopr,
- řeřicha,
- kysané zelí,
- zelený čaj,
- bylinné čaje,
- luštěniny,
- játra,
- drůbež,
- telecí maso
Obsah vitamínu K v některých potravinách (uvedeny jsou pouze potraviny s obsahem vyšším než 200mg/100g)
Potravina Vitamín K (mg/100g) Brokolice syrová 130 - 200 Brokolice vařená 270 Celer - lodyha 300 Fenykl 240 Kapusta listová 817 Kopr 400 Květák 170 - 300 Pažitka 380 Petržel - nať 620 - 700 Řeřicha 57 - 300 Salát hlávkový 120 - 200 Špenát 335 - 500 Zelí kysané 62 - 1540 Zelí červené 15 - 300 Pšenice naklíčená 350 Sojová mouka 200 Sojový olej 193 - 542 Olivový olej 200 - 400 Zelený čaj 712 Kuře - maso/srdce 300/720Zásady diety
Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K.
Výběr potravin
Maso vepřové a ryby nízký obsah
vitamínu K - lze konzumovat dle zásad
správné výživy.Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K
záleží na tom, čím je zvíře krmeno
- doporučuje se malý příjem drůbeže,
hovězího, telecího masa. Játra nejsou povolena.
Mléko a mléčné výrobky
lze konzumovat v libovolném množství kromě jogurtů, ty
pouze v malém množství - obsahují
živé bakterie podporující růst bakterií
v tlustém střevě, které podporují tvorbu
vitamínu K).
Vejce: bílky bez omezení, žloutky 1 kus denně.
Tuky:
řepkový, slunečnicový olej,
máslo mají malé knožství vitamínu K.Olivový a sójový olej používat
pouze v
nepatrném množství.
Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se
zeleným čajem a vitamínem K nejsou povoleny.
Ovoce- je povoleno v jakémkoliv množství kromě sušených švestek, manga, kiwi, ostružin. Maliny se konzumují jen v malém množství.
Zelenina - Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina lze jíst denně v malém (denně stejném) množství. Vojtěška, pampeliška, čekanka, rukola, polníček, kelp nejsou povoleny.
Obiloviny - Bez omezení.
Luštěniny - Dodržovat pravidelné množství luštěnin.
Nápoje - Bylinné čaje pít pouze výjimečně, a to v malém množství (1 šálek denně). Zelený čaj není povolen. Ovocné čaje, černý čaj lze pít bez omezení. Ostatní nealkoholické nápoje pít bez omezení.
Alkohol - Je povoleno pít 1 drink denně (0,5l piva nebo 2dcl vína nebo 0,5dcl destilátu). Při pití většího množství alkoholu je riziko nebezpečného krvácení!
Koření - Všechny druhy povoleny, vysoký obsah vitamínu K je jen v petrželové nati a v řeřiše.
Upozornění
Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.
Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.