Jaterní


Vhodné potraviny při jaterní dietě

  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové maso (zejména kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
  • libové ryby (např. pstruh, přírodní filé na vodě)
  • ovoce - vše mimo zakázaného, vhodné je ovoce loupat
  • zelenina - vše mimo zakázaného
  • starší pečivo
  • vhodné je připravovat jídla na vodě vařením, dusením
  • bylinkové koření - majoránka, bazalka apod.
  • suchary
  • vaječný bílek

Nevhodné potraviny při jaterní dietě

  • tučná jídla a tuky obecně
  • tučné maso a tučné polévky, včetně tučných vývarů
  • uzeniny, paštiky
  • konzervy a konzervované výrobky
  • kořeněné potraviny a koření
  • tučné sýry, tučné mléko, smetanové jogurty
  • tatarská omáčka, majonéza, drezinky, hořčice, kečup
  • ořechy, buráky, mandle
  • mák, kokos, semínka
  • nadýmavá zelenina (například květák, zelí, kapusta)
  • aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
  • uzené a tučné ryby
  • kakao
  • sladkosti
  • čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
  • kompoty
  • ovoce - hrušky a plody s malými zrníčky (např. borůvky, angrešt, rybít, maliny)
  • smetana
  • forma přípravy potravin - smažení, grilování a pečení
  • vaječný žloutek
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky