Vhodné potraviny při jaterní dietě
- nízkotučné mléčné výrobky
- libové maso (zejména kuřecí, telecí, králičí, krůtí)
- libové ryby (např. pstruh, přírodní filé na vodě)
- ovoce - vše mimo zakázaného, vhodné je ovoce loupat
- zelenina - vše mimo zakázaného
- starší pečivo
- vhodné je připravovat jídla na vodě vařením, dusením
- bylinkové koření - majoránka, bazalka apod.
- suchary
- vaječný bílek
Nevhodné potraviny při jaterní dietě
- tučná jídla a tuky obecně
- tučné maso a tučné polévky, včetně tučných vývarů
- uzeniny, paštiky
- konzervy a konzervované výrobky
- kořeněné potraviny a koření
- tučné sýry, tučné mléko, smetanové jogurty
- tatarská omáčka, majonéza, drezinky, hořčice, kečup
- ořechy, buráky, mandle
- mák, kokos, semínka
- nadýmavá zelenina (například květák, zelí, kapusta)
- aromatická zelenina (například česnek, cibule, ředkvička)
- uzené a tučné ryby
- kakao
- sladkosti
- čerstvé pečivo, koláče, kynuté knedlíky
- kompoty
- ovoce - hrušky a plody s malými zrníčky (např. borůvky, angrešt, rybít, maliny)
- smetana
- forma přípravy potravin - smažení, grilování a pečení
- vaječný žloutek