Při dně


Dieta při dně

Dieta při onemocnění dnou by se měla zaměřit hlavně na udržování určité rozumné váhy, dodržování pitného režimu, častého pohybu, a výběru správných potravin k jídlu a pití.

Nevhodné potraviny:

  • Jde zejména o potraviny s vysokým obsahem purinů. Maso, hlavně z mladých zvířat, vnitřnosti (ledvinky, mozeček, plíce, slezina, kostní morek, krev), drobné ryby (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, očka, šproty, rybí konzervy, nakládané ryby) masové extrakty ( koncentráty, maggi, masox, sojovka apod.), uzeniny.
  • obilniny (celozrnné výrobky, kynuté těsta)
  • luštěniny (hrách, čočka)
  • Zelenina (špenát, reveň, červená řepa, kapusta, česnek)
  • Živočišné tuky a bílkoviny ( plísňové a tučné sýry)
  • Ostatní (čokoláda, kakaový prášek, silné kakao a čaj, čokoláda, marcipán, ostré koření, hořčice)
  • Alkohol (pivo, červené víno)

Doporučené potraviny:

  • ovocné šťávy a limonády (čerstvé neslazené džusy, kromě brusinkového)
  • Zdravé tuky (rostlinné a za studena lisované)
  • Mléčné výrobky, zelenina ovoce (nízkotučné sýry a jogurty, zakysané výrobky, mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, kiwi, datle, kokos, avokádo, hrozinky)
  • Tmavé i bílé pečivo, hnědá rýže

Ostatní potraviny, které tu nejsou uvedené jsou méně vhodné a smí se konzumovat jen občas a v rozumných dávkách.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky